Aan een lekkage kun je niet altijd iets doen. De gevolgen van een lekkage kunnen echter wel vervelend zijn, zeker als de lekkage pas laat wordt ontdekt. Er zijn factoren die de kans op lekkage kunnen vergroten, waaraan je soms zelf al wat kan doen. Een belangrijke factor is ook het weer in Nederland en daar kun je helaas weinig aan doen.
Wat je zelf al kunt doen
Wil je hier risico op lekkage zo laag mogelijk houden, probeer dan aandacht te besteden aan plekken in je huis waar sprake is van achterstallig onderhoud. Plekken waar lekkage kan ontstaan, zijn de plekken die vaak in aanraking komen met vocht. Je kunt daarbij denken aan de badkamer of keuken, waar vaak waterdamp ontstaat. Maar ook het dak en de dakgoot zijn gevoelige plekken voor lekkage.
In de badkamer ontstaat de meeste lekkage door onvoldoende dekkende kitranden. De kitranden kun je zelf ook periodiek controleren, vooral rondom je douche of bad. Doe dit bijvoorbeeld door met een mesje langs de kitranden te gaan en te voelen of je ergens achter blijft haken.
Achterstallig onderhoud van het dak of de dakgoot is lastiger. Lekkage kan al ontstaan als twee of drie dakpannen scheef liggen, terwijl dit met het blote oog niet altijd aan te wijzen is. De dakgoot kun je vaak schoonmaken door blaadjes en vuil weg te vegen, maar een verstopping van de dakgoot kun je niet altijd voorkomen.
Externe omstandigheden
Waar je helaas minder aan kunt doen, zijn de externe weersomstandigheden. Het kan in de winter zomaar 10 graden vriezen, terwijl het is de zomer 35 graden kan zijn. Daarbij speelt de wind en regen een belangrijke rol, deze kunnen het dak aantasten en zo lekkage veroorzaken. Ook kan door de vele regen het grondwaterpeil flink stijgen, waardoor de kans op lekkage in de kelder weer groter is.