Als je een nieuwe radiator wilt aanleggen of het hele systeem van de centrale verwarming opnieuw aangelegd wordt, dan heb je daar ook nieuwe leidingen bij nodig. Als je huis uit meer verdiepingen bestaat, hoort er op iedere verdieping een hoofd aanvoerleiding en afvoerleiding te zijn. Deze zijn 22 millimeter dik. De leidingen die vanuit de hoofdleiding naar de radiatoren lopen zijn 15 millimeter dik. Om deze met elkaar te kunnen verbinden gebruik je zogenaamde knelkoppelingen. Deze zijn gemaakt van messing of chroom. Het is verstandig om de leidingen die naar de radiator toelopen, zo dicht mogelijk bij de hoofdleiding te hangen.

Kunststof leidingen

Tegenwoordig kun je een keuze maken uit stalen of kunststof leidingen. Het voordeel van de laatste is dat deze niet kunnen roesten en ze makkelijk zijn om mee te werken. Ook zijn ze voordeliger dan stalen leidingen. Het nadeel is dat je voor deze leidingen speciaal gereedschap dient aan te schaffen. Als je dat niet hebt of niet van iemand kunt lenen, dan is het duurder om voor kunststof leidingen te kiezen, omdat de kosten voor het gereedschap daar ook nog eens bij komen.

Stalen leidingen

Stalen leidingen worden al jaren gebruikt bij de aanleg van centrale verwarming. Je kunt ze aan de radiator of aan de hoofdleiding bevestigen met knelkoppelingen en zij zijn ook te buigen met een speciaal buigijzer. Je kunt ze ook inkorten als ze te lang zijn. Hou er daarbij wel rekening mee dat je ze op de juiste lengte afzaagt en dat ze kunnen uitzetten als er warm water doorheen loopt. Als ze te lang zijn, komen ze dan knel te zitten.  Dit geldt ook voor het punt waarop je de leidingen aan de muur bevestigt. Dit doe je met behulp van beugels. Zorg ervoor dat de leidingen in de beugels uit kunnen zetten en kunnen krimpen.

Loodgieter UtrechtLekkage Utrecht