Veel mensen weten dat het verwarmen van ruimtes in huis voornamelijk gedaan wordt door de cv-ketel. Wist u echter dat het cv-circuit uit veel meer componenten bestaat, dan deze cv-ketel alleen? Denk bijvoorbeeld ook aan de waterleidingen die deze componenten met elkaar verbinden, de radiatoren, enzovoorts. Minder bekende componenten zijn het expansievat en de circulatiepomp. Deze onderdelen zijn echter minstens zo belangrijk als de cv-ketel zelf. In dit artikel vertelt onze loodgieter u meer over de werking en positie van de circulatiepomp binnen het cv-circuit.

Tip: laat de onderdelen van het cv-circuit binnen uw woning in ieder geval eens per twee of drie jaar onderhouden. Het voorkomt dat u te maken krijgt met vervelende cv-ketelstoringen in huis. Wanneer heeft u deze elementen voor het laatst laten onderhouden?

Positie van de circulatiepomp in het cv-circuit

Het cv-circuit is een gesloten circuit, waarbij de circulatiepomp wordt aangesloten op de cv-ketel en het expansievat. De cv-ketel zorgt voor het verwarmen van het water, wat vervolgens naar de verschillende radiatoren gepompt wordt. De radiatoren staan de warmte af aan hun omgeving, waarmee de temperatuur toeneemt. Het rondpompen van het hete water is de taak van de circulatiepomp. Het expansievat voorkomt dat de druk op de leidingen te groot wordt. Een te grote druk zou voor het knappen van de leidingen kunnen zorgen, met alle risico’s van dien.

Werking van de circulatiepomp in huis

De circulatiepomp wordt automatisch ingeschakeld door de thermostaat. Een thermostaat meet de temperatuur in huis en vergelijkt deze met de door u opgegeven gewenste temperatuur. Als de temperatuur te laag is, wordt het hele cv-circuit in gang gezet. Op het moment dat er voldoende heet water is rondgepompt, zorgt de thermostaat ook voor het uitschakelen van de circulatiepomp. Op deze manier werkt het gehele systeem automatisch en heeft u altijd een warme woning.

Kijk naar het rendement van de circulatiepomp

Bij het vergelijken van verschillende circulatiepompen is het belangrijk om op het rendement hiervan te letten. Een circulatiepomp is een van de grootste stroomverbruikers in huis. Door voor een circulatiepomp met een hoog rendement te kiezen, houdt u jaarlijks geld over. Een loodgieter kan u hierover adviseren.

Wanneer u een vloerverwarming in huis gebruikt is het vergelijken van circulatiepompen nog belangrijker. Voor het gebruik van een vloerverwarming zal een tweede circulatiepomp geplaatst moeten worden. Ook hierover kan een loodgieter van ons loodgietersbedrijf u van advies voorzien.

Recommended Posts
badkamer leidingen verleggen Bel direct 030-7820506