Waterschade kan voor vervelende gevolgen zorgen. Elk jaar ontstaat er door miljoenen euro’s aan schade door water. Schimmel op de muren, kromgetrokken vloeren en aangetaste meubels. Waterschade kan vele gevolgen hebben. Hieronder worden de meest voorkomende oorzaken van waterschade voor u uitgelegd en bekeken wat u er tegen kan doen.

Waterschade door lekkage in het dak

Een lekkage in het dak is de meest voorkomende oorzaak van waterschade. Vooral platte daken zijn hier kwetsbaar voor. Dit komt doordat op platte daken veel naden zitten. Deze naden krimpen en zetten uit bij koud en warm weer. Op deze manier ontstaan er in de loop van de tijd scheuren in het dak. Andere veel voorkomende oorzaken van lekkage aan het dak zijn veroudering van de dakbedekking en beschadigingen van buitenaf door bijvoorbeeld vallende voorwerpen of slechte weersomstandigheden. Om lekkages aan uw dak te voorkomen kunt u de volgende acties ondernemen:

  • Denk bij de keuze voor een nieuwe dakbedekking verder dan enkel de prijs. Denk ook na over de kwaliteit en levensduur van uw dakbedekking. Op deze manier zal het op de langere termijn een betere investering zijn.
  • Controleer met enige regelmaat uw dak op kleine scheurtjes of andere mankementen. Ook losse dakpannen kunnen zorgen voor lekkages binnen het dak.
  • Maak uw dakgoot op jaarlijkse basis schoon. Door ophopend vuil kan via de dakgoot een lekkage ontstaan in uw dak. Om dit te voorkomen is het verstandig om minstens één keer per jaar uw dakgoot geheel schoon te maken.

Waterschade door lekkage in leidingen

Een andere veel voorkomende oorzaak van waterschade, zijn lekkages in leidingen. Heb je last van een vochtplek in uw woning, maar geen idee waar het vandaan komt? Dan kunt u het volgende stappenplan volgen om erachter te komen om u te maken heeft met een lekkage in uw leidingen.

  • Stap 1: Noteer ’s avonds voordat u gaat slapen de watermeterstand.
  • Stap 2: Doe ’s ochtends voordat iemand water heeft gebruikt hetzelfde.
  • Stap 3: Indien de watermeterstand gelijk is gebleven, dan is er geen sprake van een lek in de waterleiding. Wijkt de watermeterstand af, dan zit er waarschijnlijk een lekkage in de waterleiding.

De lekkage in de waterleiding kan ontstaan zijn doordat de leidingen verkeerd zijn gelegd. Door een loodgieter in te schakelen kan verdere schade voorkomen worden.

Lekkage voorkomen door preventief onderhoud

De beste manier om een lekkage te voorkomen is door met enige regelmaat preventief onderhoud te plegen. Wanneer een waterleiding is doorgeroest is de kans groot dat het binnen een korte tijd mis gaat. Laat een loodgieter langskomen voor preventief onderhoud. Op deze manier kan verder schade voorkomen worden.

Recent Posts
vloer Bel direct 030-7820506