Als het afvoer verstopt is of als het water in uw wc niet meer wegloopt, is er sprake van een verstopping. Het is vaak een hele klus om de verstopping weg te krijgen. We geven enkele tips om uw afvoer zo effectief mogelijk te ontstoppen!

Probeer de verstopping te pakken te krijgen

Is er een stuk speelgoed of iets anders dat niet oplosbaar is in de pot gevallen? Probeer met bijvoorbeeld een rubberen handschoen de verstopping te pakken te krijgen. Trek niet onnodig door, daardoor wordt de verstopping in sommige gevallen juist verder gevoerd waardoor je er helemaal niet meer bij kunt.

In het geval van de afvoer kunt u eerst de sifon losmaken, dit is het gebogen gedeelte van de afvoerleiding. Deze kan verstopt raken door opgehoopt vuil en vet. Zet wel eerst een emmer eronder, want er kan water uitkomen. Maak deze sifon schoon en plaats deze terug. Kijk vervolgens of de verstopping verdwenen is.

Probeer ontstoppingsmiddelen

Je kunt zelf ontstoppingsmiddelen maken door middel van afwasmiddel, of door azijn en soda (zuiveringszout) in de pot en afvoer te kiepen. Ook zijn er diverse chemische ontstoppingsmiddelen op de markt die nog wat agressiever zijn. Je kunt deze middelen proberen, maar houd er rekening mee dat ze enkel bij organische verstoppingen werken. Als er een kledingstuk of stuk plastic in de afvoer verstopt zit, ga je dat nooit met ontstoppingsmiddelen weg krijgen.

Gebruik gereedschap

Er zijn verschillende gereedschappen die u kunnen helpen bij het ontstoppen van uw afvoer. Als eerst is er de ontstopper, ook wel bekend als een plopper. Deze is vrij eenvoudig te gebruiken. U plaatst de ontstopper over de afvoer en beweegt deze op en neer om de verstopping los te maken. Naast de ontstopper is er ook de ontstoppingsveer, dit is een flexibele draad die door de afvoer geschoven kan worden om de verstopping los te maken.

Schakel tijdig een loodgieter in

Blijf niet uren of dagen prutsen om het toilet te ontstoppen. De kans bestaat dat je het er juist erger door maakt door de verstopping verder te duwen, of dat je het toilet of de leidingen aantast. Schakel daarom op tijd een loodgieter in als je denkt het zelf niet meer op te kunnen lossen. Je voorkomt daarmee erger en bovendien is een loodgieter vaak met een uurtje alweer klaar, waardoor de kosten eigenlijk ook wel meevallen.

cv ketel soorten Lekkage plat dak Bel direct 030-7820506