Een lekkage op een plat dak kan erg vervelende consequenties hebben. Zeker als er sprake is van vocht dat slechts geleidelijk doorsijpelt, wordt hele dak nat en ontstaan grote gele vlekken op het plafond. Dat is zonde en iets dat je natuurlijk direct wil voorkomen. Maar als het toch gebeurt, wat moet je dan doen? Wij hebben drie tips voor je om om te gaan met een lekkage op een plat dak.

Tip 1 – controleer de aansluitingen
lekkage in UtrechtDe eerste plek waar het mis kan gaan, is in de aansluitingen. Dit kunnen de aansluitingen zijn tussen de verschillende daklagen of het dakleer. Ook kan een verkeerde aansluiting tussen bijvoorbeeld de muur en de dakrand er voor zorgen dat er een kwetsbare plek ontstaat waar vocht door heen kan komen. Als dat zo is, is het zaak om de aansluitingen te laten repareren door een expert of zelf een noodverband aan te leggen.

Tip 2  – maak goed schoon
Soms is de aansluiting wel goed, maar ligt er zo veel vuil in een afvoer of op een specifieke plek op het platte dak, dat er een soort van overstroming optreedt. Dat vocht kruipt dan tussen randen, omdat er bij de bouw nooit vanuit is gegaan dat het vocht zo hoog zou komen. Door goed schoon te maken voorkom je de kans hierop.

Tip 3 – zorg voor regelmatig onderhoud
Zorg voor een goede onderhoudshistorie aan het dak. Dat kan op allerlei manieren, maar het is belangrijk dat je controleert in hoeverre het dak nog aan de belangrijkste eisen voldoet en recentelijk is onderhouden. Daarmee voorkom je lekkages. Treden er regelmatig lekkages op? Vervroeg dan het groot onderhoud.