Veel mensen die zelf oud sanitair verwijderen, lopen tegen problemen aan. Zo vergeet het merendeel bijvoorbeeld vaak om de watertoevoer dicht te draaien. Hierdoor ontstaat waterschade. Ook wordt er vaak niet nagedacht aan de gevolgen van hardhandig verwijderen van oud sanitair. Dit kan namelijk schade veroorzaken aan het leidingwerk. En wanneer uw leidingen beschadigd zijn, moeten deze gerepareerd of vervangen worden. Dergelijke problemen wilt u natuurlijk voorkomen. Daarom geven wij u hier een aantal tips voor het verwijderen van oud sanitair.
1. Sluit de hoofdkraan af
Gaat u zelf oud sanitair verwijderen? Sluit dan altijd eerst de hoofdkraan af. Deze vindt u normaal gesproken vlak boven de grond in uw meterkast. De leiding is voorzien van een handvat. Draai dit handvat een kwartslag, zodat deze haaks op de waterleiding staat. In dat geval komt er geen water meer uw woning binnen.
2. Leeg uw waterleidingen
Het afsluiten van de hoofdkraan wil niet zeggen dat u ook direct kunt beginnen met oud sanitair verwijderen. U moet vervolgens namelijk eerst de rest van het water uit de leidingen laten lopen. Zet hiervoor gewoon de kraan open en wacht tot er geen water meer uitkomt. Doet u dit niet? Dan ontstaat er alsnog een waterballet.
3. Laat oud sanitair vooral heel
Gooit u oud sanitair straks weg? Dan betekent dit niet dat u alles gewoon kunt slopen. Het is beter om het sanitair in zijn geheel te demonteren. Waarom? Omdat u anders de kans heeft dat uw leidingen beschadigen. Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Het repareren of vervangen van leidingwerk kost u vaak behoorlijk wat geld.
4. Laat het over aan een loodgieter
Loopt u tegen problemen aan? Of wilt u gewoon niet zelf uw oude sanitair verwijderen? Doe dan een beroep op een loodgieter. Zo is oud sanitair binnen de kortste keren uit uw badkamer. Daarnaast hoeft u niet bang te zijn voor schade. Een loodgieter verwijdert oud sanitair altijd met de grootst mogelijke precisie.