Working tools, plumbing, pipes and faucetsHet kan iedereen overkomen, dat de waterleidingen bevriezen. Het kan zijn dat het zomaar begint te vriezen en jij helaas bent vergeten de verwarmingen open te draaien en nauwelijks gebruikte leidingen af te sluiten. Wat doe je dan? Hier volgt een stappenplan om je waterleidingen te ontdooien.

Stap 1: Probeer te achterhalen welke leidingen bevroren zijn. U kunt het beste op zoek gaan in onverwarmde ruimtes, zoals buitenmuren, zolders, kasten en andere plekken waar de verwarming niet goed komt.

Stap 2: Sluit de hoofdkraan af. Het proces van leidingen ontdooien begint altijd met het afsluiten van de hoofdkraan. Je wilt namelijk niet je hele huis onder water zetten als er iets mis gaat. De hoofdkraan zit meestal in de meterkast of ergens in de buurt van de voordeur.

Stap 3: Open de kranen die zijn aangesloten op de bevroren leidingen om zo de druk te verminderen en het smeltende water een uitweg te geven. Laat deze dus ook gedurende het hele proces aanstaan.

Stap 4: U zult de leidingen moeten verwarmen om deze te ontdooien. Dat is niet op iedere locatie even gemakkelijk. In sommige gevallen kunt u de ruimte waarin zich de bevroren waterleidingen bevinden verwarmen met de centrale verwarming. Ook kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld een föhn of andere warmtebronnen. Dat kan in sommige gevallen genoeg zijn om de waterleidingen te doen ontdooien. In andere gevallen is dat geen mogelijkheid of duurt het veel te lang en zal je andere maatregelen moeten nemen, zoals een loodgieter inhuren.

Stap 5: Wees geduldig en laat de warmtebron zijn werk doen. Het kan een tijdje duren voordat het ijs in de leidingen volledig is gesmolten. Probeer het proces niet te versnellen, dit kan de leidingen beschadigen.

Stap 6: Nadat de leidingen ontdooid zijn moet u controleren op lekkages. Als er geen lekkages zijn dan kunt u de watertoevoer weer inschakelen. Mocht er wel sprake zijn van een lekkage, neem dan contact op met onze loodgieter.

Bevroren waterleidingen in de toekomst voorkomen

U kunt ook een aantal maatregelen nemen om te zorgen dat u waterleidingen in de toekomst niet meer bevriezen. Dit zijn de volgende maatregelen:

  • Zorg voor isolatie rondom de waterleidingen. Denk hierbij aan isolatiematerialen, zoals isolatiebuizen of isolatieschuim. Ook dekens kunnen functioneren als isolatiemateriaal. Deze materialen beschermen de leidingen tegen de koude temperaturen.
  • Laat bij koude temperaturen de kranen zachtjes druppelen. Bewegend water bevriest minder snel.
  • Probeer onverwarmde ruimtes te verwarmen door middel van een elektrische kachel of verwarmingskabels.
  • Sluit in de winter uw buitenkranen af, doe dit ook als u voor langere tijd afwezig bent. Zorg er dan wel voor dat al het water uit de leidingen is. Als er nog water in de leidingen zit kan dit alsnog bevriezen, ondanks dat de watertoevoer uitstaat.
  • Zorg er voor dat de watermeter en warmtepomp goed geïsoleerd zijn. Als deze zich bevindt in een onverwarmde ruimte is het belangrijk om deze ruimte op te warmen of om isolatiemateriaal te gebruiken.

Komt u er zelf niet uit? Zoek dan naar professionele hulp. Onze loodgieter kan u helpen met isolatie, het ontdooien van bevroren leidingen en het nemen van preventieve maatregelen om bevriezing in de toekomst te voorkomen

 

Recent Posts
Douchebak vervangen Utrecht Bel direct 030-7820506