Working tools, plumbing, pipes and faucetsHet kan iedereen overkomen, dat de waterleidingen bevriezen. Het kan zijn dat het zomaar begint te vriezen en jij helaas bent vergeten de verwarmingen open te draaien en nauwelijks gebruikte leidingen af te sluiten. Wat doe je dan? Hier volgt een stappenplan om je waterleidingen te ontdooien.

Hoofdkraan afsluiten

Je begint altijd met het afsluiten van de hoofdkraan. Je wilt namelijk niet je hele huis onder water zetten als er iets mis gaat. De hoofdkraan zit meestal in de meterkast of ergens in de buurt van de voordeur. Bijvoorbeeld in de kruipruimte of in een kast.

Deuren en luiken open, centrale verwarming aan

Vervolgens zal je de bevroren waterleidingen moeten zien te verwarmen. Dat is niet op iedere locatie even gemakkelijk. In sommige gevallen kunt u de ruimte waarin zich de bevroren waterleidingen bevinden verwarmen met de centrale verwarming. Dat kan in sommige gevallen genoeg zijn om de waterleidingen te doen ontdooien. In andere gevallen is dat geen mogelijkheid of duurt het veel te lang en zal je andere maatregelen moeten nemen, zoals een loodgieter inhuren.

Kachel op de leidingen richten

Het makkelijkste is, wanneer je de leidingen niet ontdooit krijgt met de centrale verwarming, om gebruik te maken van een kacheltje. Zet bijvoorbeeld een klein elektrisch kacheltje gericht op de bevroren leiding. Heb je geen beschikking over een kacheltje of duurt het je te lang, dan kun je ook gebruik maken van doeken gedrenkt in heet water of een föhn. Laat het vuur maar voor wat het is, want het is niet de bedoeling het huis in de fik te zetten.

Recent Posts
Douchebak vervangen Utrecht Call Now ButtonBel direct 030-2080166