Het loodgietersberoep kan iemand beoefenen die een beroepsopleiding heeft gevolgd. Veel mensen denken licht over deze beroepskeuze en verwachten dat het loodgietersvak niet moeilijk is om aan te leren. Dit is echter verre van de waarheid. Zelfs na het succesvol doorlopen van de opleiding is men nog niet klaar om zelfstandig als loodgieter aan de slag te gaan. Hiervoor is nog een ruime ervaring in het vakgebied nodig en daarnaast moet een loodgieter constant zijn kennis blijven uitbreiden. Er zijn steeds nieuwe toepassingen waar een loodgieter verstand van moet hebben. Verder moet een loodgieter in Utrecht over enkele gedragseigenschappen beschikken om het beroep goed uit te kunnen oefenen en regelmatig 24 uur per dag bereikbaar zijn.

Noodzaak om kennis uit te breiden

De juiste opleiding voor een loodgieter is in sommige gevallen noodzakelijk om werkzaamheden überhaupt te mogen uitvoeren. Zo mag bijvoorbeeld alleen een erkende loodgieter installatiewerkzaamheden voor een CV ketel uitvoeren. Iemand die werkzaam is als loodgieter heeft in zijn beroep ook de noodzaak om steeds kennis uit te blijven breiden. De laatste jaren zijn er namelijk meerdere toepassingen bijgekomen die onder het vakgebied van een loodgieter vallen. Een slimme thermostaat en een zonneboiler zijn hier enkele voorbeelden van. Deze maken gebruik van moderne technieken die de meeste loodgieters gedurende hun opleiding nog niet aangeleerd hebben. Om deze technieken aan te leren is het volgen van nieuwe cursussen noodzakelijk.

Goed met mensen kunnen omgaan

Alleen met de juiste kennis en ervaring wordt je nog geen succesvolle loodgieter. Hiervoor heeft een persoon ook bepaalde gedragseigenschappen nodig. Zo moet men bijvoorbeeld goed met mensen kunnen omgaan. Dit is nodig om een goed contact met de mensen te onderhouden waar de loodgieter bij over de vloer komt. Het is noodzakelijk dat de loodgieter met de mensen kan overleggen om te definiëren wat het probleem precies is wat zij ondervinden. Ook moet de vakman onafhankelijk advies geven aan mensen over allerlei zaken. Bijvoorbeeld een advies welke CV ketel zij het beste kunnen komen of adviseren hoe zij een bepaald apparaat of toepassing het beste kunnen gebruiken.

Loodgieter is een dankbaar beroep

Hoe lastig het ook is voor een loodgieter om goed het beroep uit te oefenen het is wel een heel dankbaar beroep. Het constant onderhouden en uitbreiden van kennis is de moeite waard omdat de loodgieter mensen helpt met essentiële zaken van hun huishouden. Als men bijvoorbeeld helpt bij het oplossen van verstoppingen die mensen in staat stelt om weer gebruik van hun toilet te maken dan zullen mensen de vakman hier zeer dankbaar voor zijn. Zij hoeven immers niet zelf de verstopping in het vieze riool op te lossen. Ook als de loodgieter op een koude winterdag mensen kan helpen om een probleem met de CV ketel op te lossen waardoor zij hun woning weer tot een aangename temperatuur kunnen verwarmen zullen de mensen hem hier zeer dankbaar voor zijn.

24 uur bereikbaar voor noodgevallen

Een zwaar onderdeel van het loodgietersberoep is de noodzaak om regelmatig 24 uur bereikbaar te zijn. Het kan namelijk weleens voorkomen dat iemand de hulp van een loodgieter met spoed nodig heeft. Deze momenten kunnen ook in het weekend, ’s avonds of op feestdagen voorkomen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat iemand thuis met een gesprongen waterleiding wordt geconfronteerd. Of een verwarmingsinstallatie die niet meer werkt op een koude winterdag. Deze problemen moeten dan met spoed verholpen worden. Binnen een loodgietersbedrijf worden nachten en weekenden dat de vakman bereikbaar moet zijn voor noodgevallen daarom afgewisseld. Als een bedrijf deze spoeddienst niet aanbiedt dan zullen mensen al snel voor een andere loodgieter kiezen waarvan zij het nummer in hun telefoon opslaan.

bruikbare tips loodgieterOnderhoud Utrecht