Het loodgietersberoep kan iemand beoefenen die een beroepsopleiding heeft gevolgd. Veel mensen denken licht over deze beroepskeuze en verwachten dat het loodgietersvak niet moeilijk is om aan te leren. Dit is echter verre van de waarheid. Zelfs na het behalen van de opleiding is men nog niet klaar om zelfstandig als loodgieter aan de slag te gaan. Hiervoor is nog een ruime ervaring in het vakgebied nodig. Daarnaast moet een loodgieter constant zijn kennis blijven uitbreiden. Er zijn steeds nieuwe toepassingen waar een loodgieter verstand van moet hebben. Verder moet een loodgieter in Utrecht over enkele gedragseigenschappen beschikken om het beroep goed uit te kunnen oefenen en regelmatig 24 uur per dag bereikbaar zijn.

Gedragseigenschappen van een loodgieter

Noodzaak om kennis uit te breiden

De juiste opleiding voor een loodgieter is in sommige gevallen noodzakelijk om werkzaamheden überhaupt te mogen uitvoeren. Zo mag bijvoorbeeld alleen een erkende loodgieter installatiewerkzaamheden voor een CV ketel uitvoeren. Iemand die werkzaam is als loodgieter heeft in zijn beroep ook de noodzaak om steeds kennis uit te blijven breiden. De laatste jaren zijn er namelijk meerdere toepassingen bijgekomen die onder het vakgebied van een loodgieter vallen. Een slimme thermostaat en een zonneboiler zijn hier enkele voorbeelden van. Deze maken gebruik van moderne technieken die de meeste loodgieters gedurende hun opleiding nog niet aangeleerd hebben. Om deze technieken aan te leren is het volgen van nieuwe cursussen noodzakelijk.

Goed met mensen kunnen omgaan

ins outs loodgietersvak

Alleen met de juiste kennis en ervaring wordt je nog geen succesvolle loodgieter. Hiervoor heeft een persoon ook bepaalde gedragseigenschappen nodig. Zo moet men bijvoorbeeld goed met mensen kunnen omgaan. Dit is nodig om een goed contact met de mensen te onderhouden waar de loodgieter bij over de vloer komt. Het is noodzakelijk dat de loodgieter met de mensen kan overleggen om te definiëren wat het probleem precies is wat zij ondervinden. Ook moet de vakman onafhankelijk advies geven aan mensen over allerlei zaken. Bijvoorbeeld een advies welke CV ketel zij het beste kunnen komen of adviseren hoe zij een bepaald apparaat of toepassing het beste kunnen gebruiken.

Loodgieter is een dankbaar beroep

Hoe lastig het ook is voor een loodgieter om goed het beroep uit te oefenen het is wel een heel dankbaar beroep. Het constant onderhouden en uitbreiden van kennis is de moeite waard omdat de loodgieter mensen helpt met essentiële zaken van hun huishouden. Als men bijvoorbeeld helpt bij het oplossen van verstoppingen die mensen in staat stelt om weer gebruik van hun toilet te maken dan zullen mensen de vakman hier zeer dankbaar voor zijn. Zij hoeven immers niet zelf de verstopping in het vieze riool op te lossen. Ook als de loodgieter op een koude winterdag mensen kan helpen om een probleem met de CV ketel op te lossen waardoor zij hun woning weer tot een aangename temperatuur kunnen verwarmen zullen de mensen hem hier zeer dankbaar voor zijn.

24 uur bereikbaar voor noodgevallen

Een zwaar onderdeel van het loodgietersberoep is de noodzaak om regelmatig 24 uur bereikbaar te zijn. Het kan namelijk weleens voorkomen dat iemand de hulp van een loodgieter met spoed nodig heeft. Deze momenten kunnen ook in het weekend, ’s avonds of op feestdagen voorkomen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat iemand thuis met een gesprongen waterleiding wordt geconfronteerd. Of een verwarmingsinstallatie die niet meer werkt op een koude winterdag. Deze problemen moeten dan met spoed verholpen worden. Binnen een loodgietersbedrijf worden nachten en weekenden dat de vakman bereikbaar moet zijn voor noodgevallen daarom afgewisseld. Als een bedrijf deze spoeddienst niet aanbiedt dan zullen mensen al snel voor een andere loodgieter kiezen waarvan zij het nummer in hun telefoon opslaan.

Een te kort aan loodgieters in Nederland

Er ontstaat een groot tekort aan loodgieters in Nederland. Daarom is er tegenwoordig ook veel vraag naar vakmannen binnen de loodgietersbranche. In 2016 was er al een tekort van 800 loodgieters en dit lijkt alleen maar toe te gaan nemen aldus het AD.

te kort loodgieter

Loodgieters zijn onmisbaar voor de samenleving! Bij een nieuw-, aan- of verbouw van een woning zijn er tal van verschillende klussen, die door een loodgieter moeten worden uitgevoerd. Denk aan het aanleggen van nieuwe leidingen, het aansluiten van sanitaire voorzieningen op de afvoer in huis, enzovoorts. Hoewel er steeds meer informatie over deze klussen op internet te vinden is, blijkt het nog erg vaak fout te gaan als mensen dit zelf proberen uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan lekkages die ontstaan als leidingen op de verkeerde wijze op elkaar zijn aangesloten. De speling tussen twee leidingstukken zorgt ervoor dat het water langzaamaan uit de leidingen sijpelt en in uw woning trekt. Het kost doorgaans al snel enkele maanden om deze schade volledig te herstellen.

Ten tijde van de financiële crisis leek het aantal loodgieters even toe te nemen. Dergelijke loodgieters volgden geen opleiding en gingen op basis van hun zelf opgedane ervaring aan de slag met het uitvoeren van loodgietersklussen bij mensen thuis. Vaak resulteerde dit in een lage kwaliteit, met alle gevolgen van dien. Consumenten kwamen met nare lekkages, verstoppingen en storingen te zitten. Reden genoeg om altijd te zoeken naar een kwalitatief goede en ervaren loodgieter bij u in de buurt! Onze loodgieter helpt u graag!

De nieuwste trends op het gebied van loodgieterswerkzaamheden

De loodgieter uit Utrecht kan u met tal van verschillende klussen op weg helpen. Bij het uitvoeren van deze klussen houden onze loodgieters rekening met de laatste trends binnen ons vak. Heeft u bijvoorbeeld al eens overwogen om designradiatoren te laten plaatsen? Designradiatoren worden steeds populairder, omdat men op allerlei manieren probeert om wat aan het interieur in huis te doen. De verouderde witte radiatoren passen hier natuurlijk niet meer bij, waardoor de designradiatoren de ideale oplossing vormen!

Naast deze designradiatoren zijn er verscheidene andere trends om rekening mee te houden bij het uitvoeren van loodgietersklussen. Denk bijvoorbeeld aan de meest moderne sanitaire voorzieningen voor in de badkamer! Op internet vindt u verschillende blogs van interieurstylisten, die u meer vertellen over de manier waarop zij hun woningen inrichten. Wellicht kunt u hier inspiratie uit op doen voor de inrichting van uw eigen badkamer. Een loodgieter helpt u vervolgens bij het vervangen van uw oude sanitaire voorzieningen.

Een modern sproeisysteem voor in uw tuin

Ook buitenshuis zijn er verschillende trends binnen het loodgietersvak op te merken. Zo nemen steeds meer mensen een uitgebreid sproeisysteem van de tuin van voldoende water te kunnen blijven voorzien in de lente- en zomermaanden. Er zijn hierbij verschillende aspecten om rekening mee te houden. Kan de installatie bijvoorbeeld op een buitenkraan worden aangesloten met een tuinslang, of is het noodzakelijk deze installatie rechtstreeks op het leidingnetwerk aan te sluiten? In het laatste geval zullen er nieuwe leidingen gelegd moeten worden om dit systeem aan te kunnen sluiten. Laat u vooraf adviseren door onze loodgieter in Utrecht, om de mogelijkheden voor uw tuin door te spreken.

Nieuwe leidingen worden vaker zelf aangelegd

Opvallend is dat steeds meer woningbezitters zelf beginnen aan het aanleggen van de leidingen binnen hun woning. Dit valt onder meer te verklaren door het feit dat er op internet steeds meer informatie te vinden is over de manier waarop deze klus moet worden uitgevoerd. Denk aan handige instructievideo’s en uitgebreide stappenplannen, waarin stapsgewijs is toegelicht hoe het aanleggen van nieuwe leidingen in z’n werk gaat. Het is echter sterk aan te raden om hier altijd de hulp van een loodgieter voor in te schakelen. Een loodgieter beschikt over de benodigde ervaring en hulpmiddelen om vervelende complicaties tegen te kunnen gaan. Leidingen zijn bijvoorbeeld vaak niet op een schone en egale ondergrond gelegd, leidingen sluiten niet naadloos op elkaar aan.

Recent Posts
te kort loodgieter Bel direct 030-7820506